פינת אוכל היא לא סלון קטן. זה נראה דומה, יש קיר ריק ורהיט מתחתיו, אבל הדינמיקה שונה לגמרי. בסלון יושבים רחוק מהקיר, לפעמים שלושה ארבעה מטרים, והעין סורקת את התמונה מרחוק תוך כדי צפייה בטלוויזיה או שיחה. בפינת אוכל המרחק קצר בהרבה. אנשים יושבים סביב השולחן, קרובים לקיר, ומסתכלים על התמונה מטווח של מטר וחצי עד שני מטרים, לפעמים תוך כדי ארוחה שנמשכת שעה. זה משנה כמעט כל החלטה: את הגודל, את הבחירה בין קנבס לזכוכית, ואפילו את הנושא של התמונה עצמה.
יש גם עניין של תאורה. פינות אוכל נוטות להיות ליד חלון, או מתחת לגוף תאורה תלוי מעל השולחן, ולפעמים שני המקורות ביחד. תמונה שנתלית שם חשופה לאור ישיר בצורה שונה מקיר סלון רגיל, וזה משפיע על החומר שכדאי לבחור ועל הגימור.
למה פינת אוכל דורשת חשיבה אחרת מסלון
בסלון התמונה היא בדרך כלל נקודת מיקוד יחידה, משהו שרואים כשנכנסים לחדר. בפינת אוכל התמונה חולקת את תשומת הלב עם השולחן, הכיסאות, לפעמים ויטרינה או שידה. היא לא צריכה לצעוק, היא צריכה להשלים. תמונה עם הרבה ניגודיות וצבעים בוהקים עלולה להילחם בעין מול הצלחות והאוכל שעל השולחן, ולגרום לחלל להרגיש עמוס במקום נעים.
המרחק הקצר בין הצופה לתמונה גם אומר שפרטים קטנים נראים. אם התמונה מודפסת ברזולוציה נמוכה או שהקומפוזיציה שלה נועדה להיראות ממרחק, זה יבלוט. תמונה לפינת אוכל צריכה להיראות טוב גם מקרוב וגם כשנכנסים מהמסדרון ורואים אותה מהצד.
יש גם היבט מעשי שלא תמיד חושבים עליו. פינת אוכל היא אזור עם ריחות בישול, אדים, ולפעמים כתמים מהתזה של מזון. זה לא אומר שצריך להימנע מתמונה שם, להפך, אבל זה כן אומר שכדאי לתת עדיפות לחומר שקל לנקות.
איזה גודל תמונה לפינת אוכל
הכלל הבסיסי שאנחנו ממליצים עליו בכל פינה בבית תקף גם כאן: התמונה, או קבוצת התמונות יחד, צריכה לתפוס בערך שני שליש מרוחב הרהיט שמתחתיה. בפינת אוכל הרהיט הרלוונטי הוא השולחן או, אם התמונה נתלית על קיר צדדי, הוויטרינה או המזנון. שולחן אוכל סטנדרטי לשישה סועדים הוא בערך 150 עד 160 סנטימטר, מה שאומר שתמונה בודדת עם רוחב של 100 עד 110 סנטימטר יושבת נכון מעליו. אם השולחן קטן יותר, סביב 120 סנטימטר, אפשר לרדת ל-80 סנטימטר רוחב. הכלל הזה חשוב במיוחד בפינת אוכל כי הטעות השכיחה היא לתלות תמונה קטנה מדי מעל שולחן גדול. זה נראה אבוד, כאילו התמונה נשכחה שם. עדיף לטעות לכיוון גדול מדי מאשר קטן מדי.
כשמדובר בסט של כמה תמונות, הכלל של שני שליש חל על השטח הכולל שהסט תופס כולל המרווחים בין הפריטים, לא על כל תמונה בנפרד. סט של שלוש תמונות עם מרווח של 5 עד 7 סנטימטר ביניהן ייראה כמו יחידה אחת מרחוק, וצריך לחשב את הרוחב הכולל שלו מול השולחן.
קנבס או זכוכית לפינת אוכל
שתי האפשרויות עובדות, אבל לזכוכית יש יתרון ברור בהקשר הזה. הדפסה על זכוכית עמידה, קל לנגב אותה במטלית לחה אם מתיז עליה שמן או רוטב במקרה, והיא לא סופגת ריחות כמו שקנבס עלול לספוג עם הזמן. יש לה גם תכונה נוספת שמתאימה לפינת אוכל, היא מחזירה אור. כשיש תאורה תלויה מעל השולחן או אור טבעי מחלון סמוך, הזכוכית מוסיפה ברק עדין שמתאים לאווירה של ארוחה, בלי להיות מבריקה מדי או מסנוורת. קנבס נשאר בחירה טובה כשרוצים מראה חמים יותר, פחות מבריק, עם מרקם שנותן עומק לתמונה. הוא עמיד למים ואפשר לנגב אותו במטלית לחה גם כן, פשוט התחושה שלו שונה, יותר קלאסית ופחות מלוטשת. עץ הוא אפשרות שלישית שמתאימה לפינות אוכל בסגנון כפרי או טבעי, במיוחד כשיש רהיטי עץ בסביבה שהתמונה יכולה להתכתב איתם. אין תשובה אחת נכונה לכולם. אם הסגנון של פינת האוכל נקי ומודרני עם משטחים חלקים, זכוכית תשתלב טוב יותר. אם יש עץ, בד, וחומרים טבעיים בסביבה, קנבס או עץ יתאימו יותר לתחושה הכוללת. יש גם הבדל בגימור הקצוות ששווה לשים לב אליו. הדפסה על זכוכית בדרך כלל ללא מסגרת, קצה חד ונקי שמתאים לקירות מודרניים. קנבס נמתח על מסגרת עץ פנימית ונשאר גם הוא ללא מסגרת חיצונית ברוב המקרים, אבל הקצוות שלו רכים יותר לעין כי הבד עוטף את הפינות. מי שרוצה מסגרת קלאסית בכל זאת, מעץ או מתכת, יכול לשלב אותה עם הדפסה על נייר איכותי, אם כי בפינת אוכל זו כבר פחות הבחירה הנפוצה בגלל הצורך בניקוי תדיר יותר מאחורי הזכוכית של המסגרת.
איזה נושא מתאים לתמונה מעל שולחן האוכל
יש הבדל בין תמונה שרוצים להסתכל עליה שנייה ולעבור הלאה, לבין תמונה שרוצים לשבת מולה שעה. ליד שולחן אוכל, הנושא כדאי שיהיה כזה שמתחבר לאווירה של ישיבה משותפת, לא כזה שדורש מהצופה מאמץ או מייצר מתח. תמונות סטילים, פירות, כלי מטבח, בקבוקי יין, לחם טרי, עובדות טוב כי הן מדברות ישירות לחלל בלי להיות מוקצנות. גם נופים רגועים, שדות זית, כרמים, נופי חוף בשעת בין ערביים, מתאימים כי הגוונים החמים שלהם נעימים לעין תוך כדי ארוחה. כדאי להיזהר עם תמונות אבסטרקט אגרסיביות, עם צבעים חדים או קומפוזיציה עמוסה. אלה עובדות מצוין בפינת עבודה או בסלון עם אופי דרמטי, אבל ליד שולחן אוכל הן נוטות ליצור רעש ויזואלי דווקא כשרוצים שקט. אם יש חיבה מיוחדת לאבסטרקט, עדיף לבחור גרסה מרוסנת עם פלטה מצומצמת, שני שלושה גוונים שמשתלבים עם צבעי החדר, במקום קומפוזיציה עם עשרה צבעים שונים. צילומי אמנות בשחור לבן הם בחירה בטוחה שכמעט תמיד מסתדרת עם כל סגנון של פינת אוכל, כי הם לא מתחרים עם צבעי השולחן, הכיסאות או האוכל עצמו.
איך מתאימים את התמונה לצבעי השולחן והכלים
בסלון בדרך כלל מסתכלים על התמונה מול הספה. בפינת אוכל התמונה נמצאת ליד עוד כמה גורמים צבעוניים בו זמנית: מפת השולחן, הכיסאות, ולפעמים כלי ההגשה עצמם. זה לא אומר שצריך תמונה בגוון זהה לכיסאות, זה בדיוק ההפך, אבל כדאי לוודא שאין התנגשות. אם הכיסאות בגוון עץ חם, תמונה עם הרבה כחול קר עלולה להרגיש מנותקת מהחלל, גם אם היא יפה כשלעצמה בגלריה או בסלון של מישהו אחר. דרך פשוטה לבדוק את זה היא לצלם את פינת האוכל כמו שהיא היום, כולל השולחן והכיסאות, ולהניח לצד הצילום את התמונה שחושבים עליה. אם שני הצילומים מרגישים כאילו הם שייכים לאותו בית, זה סימן טוב. אנשים רבים בוחרים תמונה מהמסך בלי לעשות את הבדיקה הזו, ואז מתאכזבים כשהיא נתלית על הקיר ומרגישה זרה. גוונים אדמתיים, כמו חום, בז' ואוקר, מסתדרים עם כמעט כל פינת אוכל כי הם קרובים לצבעים הטבעיים של עץ ולחם. גוונים ירוקים עמומים עובדים טוב בפינות אוכל ליד המטבח, כי הם מזכירים ירק ותבלינים בלי להיות בוטים מדי. צבעים רוויים כמו אדום עז או כתום בוהק שווה להשאיר לפרט אחד קטן, לא לתמונה שלמה שנשארת מול העיניים לאורך כל הארוחה.
סט תמונות מול תמונה בודדת גדולה
שתי הגישות מתאימות לפינת אוכל, והבחירה תלויה בעיקר בצורת הקיר ובגובה התקרה. קיר רחב ונמוך יחסית מתאים לסט אופקי של שתיים או שלוש תמונות שנפרשות לצדדים. קיר צר וגבוה, כמו שיש בפינות אוכל שממוקמות במעבר בין המטבח לסלון, מתאים יותר לתמונה בודדת גדולה או לסט אנכי. יתרון של סט הוא גמישות, אפשר לשלב שתי תמונות סטילים עם תמונה אחת של נוף, וליצור וריאציה בלי לאבד אחידות, כל עוד הפלטה עקבית. יתרון של תמונה בודדת גדולה הוא פשטות, פחות נקודות תלייה, פחות סיכוי לטעות במרווחים, ותוצאה שמרגישה מכוונת ובוגרת.
גובה תלייה נכון מעל שולחן האוכל
הכלל המקובל הוא להשאיר בערך 15 עד 20 סנטימטר בין קצה השולחן, כשהכיסאות מסודרים תחתיו, לבין תחתית התמונה. זה שונה מהכלל של תלייה מעל ספה, כי ליד שולחן אוכל אנשים יושבים רוב הזמן, כך שגובה העיניים נמוך יותר מאשר עומדים. אם התקרה נמוכה יחסית, אפשר לצמצם את המרווח ל-12 סנטימטר כדי שהתמונה לא תרגיש קרובה מדי לתקרה. כשיש גוף תאורה תלוי מעל השולחן, כדאי לבדוק שהתמונה לא מוסתרת חלקית על ידי הגוף כשיושבים במקום הקבוע. לפעמים עדיף להזיז את התמונה מעט הצידה במקום למרכז אותה בדיוק מעל השולחן, כדי להימנע מהחפיפה. כדאי גם לזכור שהתלייה בפינת אוכל צריכה לשרוד ניקוי שוטף. אם מנקים את הקיר או מזיזים כיסאות בקביעות, עדיף פתרון תלייה יציב, לא רק וו קטן שהתמונה עלולה לזוז ממנו עם הזמן. תמונה כבדה יחסית, כמו זכוכית בגודל גדול, דורשת עיגון מתאים לקיר ולא רק לגבס.
בהגלריה אנחנו מדפיסים תמונות לפינת אוכל על קנבס, זכוכית ועץ, במחירים שמתחילים מ-199 שקל, ומתאימים את הגודל למידות השולחן והקיר לפי הצורך. אפשר לראות את המבחר המלא של תמונות לפינת אוכל באתר, ומי שמתלבט בין קנבס לזכוכית מוזמן לעיין גם בקטגוריית הדפסה על זכוכית ולראות את הגימור מקרוב, או לעבור לעמוד הדפסה על קנבס ולראות שם את הגדלים והמחירים של ההדפסה על בד. מי שמעדיף לראות ולגעת בחומר לפני שמחליטים, החנות שלנו ברחוב ירושלים 23 בעפולה פתוחה לביקור.